preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Spinut" Split

 > 4.c razred
 

GOSTI U RAZREDU

Baveći se kulturnom baštinom, često smo spominjali zanimanja arheologa, kustosa, restauratora...Zanimalo nas je čime se oni točno bave.

U goste smo pozvali Ivanovog tatu Miroslava. Govorio nam je o arheologiji, znanosti koja se bavi proučavanjem ostataka i spomenika iz prošlosti. Pričao je o tome kako je zanimljivo istraživati i otkrivati predmete stare i nekoliko tisuća godina. Mnogi od njegovih važnih otkrića sada se čuvaju u Arheološkom muzeju. Njemu najdraže otkriće  je kamena Afroditina glava koju je pronašao u Saloni.

Da bi se stari vrijedni predmeti, slike ili građevine očuvale, brinu se restauratori. Njihov je zadatak starim oštećenim predmetima vratiti izgled kakav su imali nekada. O tome su nam pričale gošće restauratorice, Dujina mama Veronika i Marinova mama Ivana. Dujina mama restaurira uglavnom kamene predmete i građevine pa je sudjelovala u restauraciju zidova Dioklecijanove palače. Marinova mama restaurira uglavnom slike i freske (slike na zidovima) za što je potrebno odlično slikarsko umijeće.

Razgovor s gostima potaknuo nas je na razmišljanje koliko je važno brinuti se o baštini koju su nam pretci ostavili u naslijeđe.

Fešta od dalmatinskih jela i plodova

S meštrovicon smo naučili puno toga o našoj lipoj zemlji. O ravnoj Slavoniji, zagorskim brežuljcima i gorskim šumama. Nima lipših od Plitvičkih jezera, Risnjaka i Brijuna. Ma, ipak je najlipša naša Dalmacija. I najbogatija! Pokazali smo to na našoj fešti. Suve smokve iz Vinišća i Hvara, limun s Visa, rogač sa Šolte, mandarine s Neretve, masline iz Kaštela...

A tek slatko! Fritule, kroštule, bobići, uštipci, sirnica, mandulat, arancini, pocukreni bajami... Lipo je bilo provat slatke delicije. Spremile su ih naše vridne mame i učinile našu feštu prislatkon. Mmmmm, šta smo guštali! I baš se nešto mislimo: Znaju li oni gori u Europi za sve ovo šta mi imamo

 


 

IZRADA  TORBICA OD PAPIRA

Radionice i ogledna predavanja studenata Filozofskog fakulteta.

 

NOĆ KNJIGA - učenici 4.c razreda

"Gdje stanuju slova" sudjelovali na Noći knjiga u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. 

LJUBITELJI KULTURNE BAŠTINE

Tuje poštuj

A sa svojoj baščinon se diči.

Učenici 4. c razreda ove školske godine kroz izvannastavne aktivnosti istražuju kulturnu baštinu svoga grada. Njihov cilj je usvojiti znanja o prošlosti i kulturi grada Splita te uočiti vrijednost kulturne baštine i nužnost njezina očuvanja. Kroz istraživački i izvanučionički rad uče o prošlosti grada, njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima, poznatim osobama, splitskim običajima i jeziku.

MUZEJ U RAZREDU

Svi dobro znamo da se stare vrijedne stare stvari čuvaju u muzejima, galerijama i arhivima. Ali, takvih vrijednih predmeta imamo i mi u svojim domovima. Oni su uspomena na naše bake i djedove, prabake, pradjedove... Sjećaju nas na neka davna zaboravljena vremena. Odlučili smo jedan dio tih predmeta prikazati jedni drugima u učionici. Organizirali smo pravi mali muzej u našemu razredu.

 


Erasmus +
SPINUT ONLINE
OGLASNA PLOČA
Poduženi boravak

      

     Program produženog boravka

Pilot projekt

e-Dnevnik

BIBLIOTEKA
60. godina škole
Prometna učilica

 
VJEŽBAONICA
Jelovnik

 

PRODUŽENI   BORAVAK

 

Troškovi prehrane za

ručak iznose 17 kn/dan

za učenike koji žele

koristiti usluge

školske kuhinje.

Priloženi dokumenti:
Jelovnik sk god 2018 2019.doc

SafetyNet

  

        Znaš li se zaštititi

              na internetu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2010.

Ukupno: 596269
CMS za škole logo
Osnovna škola "Spinut" Split / Teslina 12, HR-21000 Split / os-spinut-st.skole.hr / ured@os-spinut-st.skole.hr
preskoči na navigaciju