preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Spinut" Split

 > Projekti
2017./2018.

2.c razred

 

1.a razredi

Slobodna Dalmacija raspisala je likovno literalni natječaj s temom Naš sveti Duje.

Učenici 1.a razreda sudjelovali su u tom natječaju i  jedan od radova  izabran je za naslovnu stranicu

te izašao  u zborniku radova povodom SVETOG DUJE 7. svibnja 2018.

Svi ostali radovi ojavljeni su na službenim stranicama novina.

 

 

Stari običaji i dalje žive ( 1,a i 1,c)

Projekt: SMART RAZRED ( 1.a)

 

Nositelj: OŠ Spinut

Partner: Filozofski fakultet

Voditeljica: uč. Vini Ballarin

Trajanje projekta: 4. godine

 

Priloženi dokumenti:
Projekt smart razred 1.a.docx


2016./2018.

Međunarodni dan dječje knjige 2.04.2017.

 

 

 

Željeli su zanimljivim plakatima potaknuti djecu na čitanje knjiga, a posebno djecu s teškoćama čitanja. Na kraju su učenici predstavili svoje plakate.
Reklamni plakati su izloženi u holu naše škole.

 

 

 

Svjetski dan kazališta 27.03.2017.

Svjetski dan kazališta je u našoj školi bio prilika da se pokaže kako poteškoće u čitanju i pisanju (disleksija i disgrafija) nisu prepreka u izražavanju kroz riječi, glumu, likovno stvaralaštvo. Svi učenici 5.a i 5.b razreda su, uz vođenje profesorice hrvatskog jezika Ljiljane Longin i logopedinje Dajane Knežević, ravnopravno sudjelovali u osmišljavanju i izradi igrokaza, kazališnih scena, kostimografije. Nakon toga su učenici predstavili svoje radove.

Odabran je jedan igrokaz: "Bubamarine muke". Učenici su zajedno s logopedinjom i profesoricom hrvatskog jezika pripremili i izveli igrokaz učenicima 5.-ih razreda u knjižnici naše škole.

Zahvaljujemo piscu Marinu, kostimografkinji Luciji i glumicama Bruni, Barbari, Lani, Ivoni i Klari.


Prevencija ovisnosti o nikotinu kod djece

 

Prevencija ovisnosti o nikotinu kod djece

 

Autor: Ana Plazonić Fabian, prof.

Zdravstveni rizici pušenja dobro su poznati, pa ipak sve više djece i mladih počinje pušiti. Smatra se da je otprilike 90% odraslih pušača svoju nezdravu naviku (ili ovisnost) započelo još dok su bili maloljetni (ili čak djeca). Važno je pobrinuti se da dijete razumije koji su zdravstveni i psihološki rizici te negativne strane ovisnosti o nikotinu. Odgoj djeteta u atmosferi povjerenja, prihvaćanja, razumijevanja i sigurnosti, zatim pružanje informacija o rizicima pušenja, kao i uspostavljanje jasnih i argumentiranih pravila vezanih uz pušenje - sve to pomaže u zaštiti djeteta te prevenciji razvoja ove navike.


Djecu i mlade pušenju može privući čitav niz razloga: da izgledaju „cool“, da se doimlju starijima nego što jesu, da se čine snažnijima, nedostupnijima i neovisnijima … Roditelji pak mogu pokušati spriječiti razvoj takve privlačnosti te razvoj ovisnosti svog djeteta o nikotinu i pušenju. Rana uspostava adekvatne komunikacije između roditelja i djeteta svakako može olakšati suočavanje i rješavanje raznih „nezgodnih“ stvari, pa tako i pušenja.

Par savjeta za prevenciju

Kako biste svoje dijete pravodobno spriječili u tome da počne pušiti, mogu pomoći slijedeći savjeti (makar, naravno, niti oni nisu garancija 100%-tnog uspjeha ...).

 • O pušenju raspravljajte na način koji u djetetu ne izaziva strah od kazne ili prosuđivanja.
 • Čak i vrlo maleno dijete može shvatiti da je pušenje štetno za tijelo. Bitno je s djetetom stalno razgovarati o štetnosti dugotrajnog pušenja, a nikad nije prerano za (pravodobni) početak takvih razgovora.
 • Pitajte dijete što mu je u pušenju privlačno (ili neprivlačno), te pritom budite strpljiv (i neprosuđujući) slušalac.
 • Zajedno s djetetom čitajte, gledajte TV, idite u kino, te razne prizore iz medija zajedno uspoređujte s onim što se događa u stvarnosti.
 • Potičite dijete da sudjeluje u aktivnostima koje zabranjuju pušenje, kao što je npr. bavljenje nekim sportom.
 • Jasno pokažite i dajte do znanja da cijenite mišljenje, stavove i ideje svog djeteta. Pokažite mu da ga čujete, vidite, prihvaćate, razumijete.
 • S djetetom razgovarajte o različitim načinima kako se oduprijeti i odgovoriti pritisku za pušenjem od njegove grupe vršnjaka. Vaše dijete može se osjećati dovoljno sigurno, samosvjesno i samopouzdano da jednostavno odgovori s „ne“. Ipak, sva djeca nisu u jednakoj mjeri toliko samosvjesna, pa je dijete dobro učiti i drugačijim odgovorima, kao što su npr.“Ne želim pušiti jer će mi od toga smrdjeti odjeća i dah“ ili „Ne sviđa mi se kako izgledam kad pušim“.
 • Često (i još češće) naglašavajte ono što dijete radi dobro i pozitivno, a ne ono što „ne valja“, što je pogrešno i negativno. Pouzdanje u sebe, vlastite sposobnosti i potencijale najbolja je zaštita protiv nepovoljnog pritiska vršnjačke grupe.
 • Potaknite dijete da se jednostavno makne od prijatelja i vršnjaka koji ne poštuju njegove razloge za nepušenje.
 • Objasnite i predočite djetetu kako pušenje utječe na život druge djece koja odluče pušiti. Kako nabavljaju novac za cigarete i koliko cigarete uopće koštaju? Koliko im onda (i da li uopće) ostane novaca za ostale stvari koje žele i trebaju? Kako pušenje utječe na njihova prijateljstva?
 • Postavite čvrsta pravila da se u vašoj kući ne puši, te argumentirajte zašto: pušenje smrdi, ne izgleda lijepo, i štetno je za svačije zdravlje.

Kako primjereno komunicirati s djetetom?

Ponekad čak niti najbolja podloga nije dovoljna da spriječi dijete u eksperimentiranju s pušenjem. U takvoj situaciji, svakom roditelju će se ljutnja sasvim sigurno učiniti najboljom (i jedinom mogućom) reakcijom, međutim to nije točno, produktivnije je usredotočiti se na komunikaciju sa svojim djetetom. Što može pripomoći u uspostavljanju i poboljšanju komunikacije s djetetom?

 • Nitko (pa tako niti djeca) ne voli slušati prodike. Oduprite se potrebi da svoje dobronamjerne savjete i zabrinutost pretvorite u prodike i „popovanje“.
 • Nastojte otkriti što je u pušenju privlačno vašem djetetu, pa zatim o tome s njim iskreno i otvoreno razgovarajte.
 • U velikom broju slučajeva, djeca i mladi nisu sposobni procijeniti kako njihovi sadašnji izbori, odluke i ponašanja mogu utjecati na njihovo zdravlje u budućnosti. Tada je dobro s djetetom razgovarati o negativnim stranama pušenja koje su moguće u sadašnjem vremenu: manje novca koji se može potrošiti na neke druge stvari, kratak dah, „smrad iz usta“, požutjeli zubi, smrdljiva odjeća …
 • Pridržavajte se pravila koje ste postavili u vezi pušenja. Ne dozvoljavajte djetetu da, niti pod kojim uvjetima, puši dok je kod kuće … pogotovo to ne dozvoljavajte zato da biste zadržali mir u kući.
 • Nastojte ne prigovarati. Pokušajte prihvatiti činjenicu da, na kraju, prestanak pušenja može biti i jest odluka isključivo samog pušača.
 • Ako dijete već puši, pomozite mu razraditi plan kojim će svoje pušenje smanjiti i na kraju u potpunosti prestati. Ponudite mu informacije i izvore podrške, te s pohvalom poduprite njegovu odluku za prestankom pušenja.
 • Naglasite pozitivne strane i nagrade koje „prirodno“ pristižu prestankom pušenja: oslobođenje od ovisnosti, poboljšano zdravlje i tjelesna sprema, zdraviji izgled …

A što ako ste i vi sami-pušač?

Djeca su nenadmašni majstori u opažanju svijeta oko sebe, pa su tako itekako osposobljeni uočiti kontradikcije između onoga što njihovi roditelji govore i onoga što njihovi roditelji ustvari rade. Bez obzira što ste vjerojatno uvjereni u suprotno, većina djece navodi da bi, kad odrastu, željeli biti kao jedan od svojih roditelja. Djeca najviše uče po modelu bliskih odraslih osoba, a to su (barem do polaska u školu) ponajviše njihovi roditelji. Zato, ako i sami pušite:

 • Djetetu priznajte da ste na samom početku pogriješili time što ste počeli pušiti, te da biste, da imate priliku za novi početak, drugačije odlučili.
 • Sami pokušajte prestati pušiti. Proces prestanka pušenja, pogotovo ako je vaša pušačka povijest dugogodišnja i tvrdokorna, nije jednostavan i moguće je da će zahtijevati više pokušaja te dodatnu podršku. Kroz teške trenutke svog odvikavanja držite na umu činjenicu koliko će vaše dijete naučiti promatrajući vas kako nadilazite svoju ovisnost o cigaretama.

 

Ana Plazonić Fabian, prof.

 

 


vijesti

eLektire - lektire besplatno na Internetu

Autor: Administrator , 29. 6. 2010. 06:11

Na inicijativu i uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa, a u realizaciji "Bulaja naklade" i CARNeta, na adresi http://lektire.skole.hr su dostupna cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Pristup sadržajima je besplatan, a dostupni su učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@EduHr.

 [više]

Što trebate znati o kontroli djece na Facebooku?

Autor: Administrator , 6. 10. 2009.

 

 

Facebook u načelu, prema američkim zakonima, ne smije davati neovlašteni pristup korisničkom računu osobi koja nije njegov vlasnik, pa čak i kada se radi o djeci. Ipak, ako je vaše dijete mlađe od 13 godina i ima kreiran Facebook profil s osobnim podacima, možete zatražiti pristup njegovom korisničkom računu na e-mail privacy@facebook.com prilikom čega upišite sljedeći subject: “COPPA Data Request“ .
Više na www.klinfo.hr

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Erasmus +
SPINUT ONLINE
OGLASNA PLOČA
Poduženi boravak

      

     Program produženog boravka

Pilot projekt

e-Dnevnik

BIBLIOTEKA
60. godina škole
Prometna učilica

 
VJEŽBAONICA
Dokumenti
Jelovnik

 

PRODUŽENI   BORAVAK

 

Troškovi prehrane za

ručak iznose 17 kn/dan

za učenike koji žele

koristiti usluge

školske kuhinje.

Priloženi dokumenti:
Jelovnik sk god 2018 2019.doc

SafetyNet

  

        Znaš li se zaštititi

              na internetu

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2010.

Ukupno: 595628
CMS za škole logo
Osnovna škola "Spinut" Split / Teslina 12, HR-21000 Split / os-spinut-st.skole.hr / ured@os-spinut-st.skole.hr
preskoči na navigaciju